torsdag 31 januari 2008

s.32, jag ger upp.

Varför kan man inte kalla detta endel kallar vårdvetenskap till allmänt filosofiskt flimflum?! Im not kidding. Här e ett exempel:

"Självs inre struktur består av kärnan, självet, samt höljet, den helhet som bildar den unika individen. Relationen själv och andra (vilka även består av unika självet) är beroende av den inre och yttre strukturen av själven. Vår förmåga att i tid och rum ansa, leka och lära, ge och ta är beroende av helhetens aktuella struktur och konsistens av substansen. "

Ja ger upp. Ja kan int konsentrera mig på att läsa iallafall. Jag räknar med att jag e en naturlig begovning på att flimflumma.

You dont know what you've got till it's gone.

So.
Turns out de e en elakartad cancer.
Ja ha int rikit bearbeta denna fakta själv ännu så vet int rikit va ja tycker eller tänker. O läkarna vill int säga nåt fö att int ge för high hopes. Så nu e de operation inom två veckor för mamma. O så skickas tumör iväg till patologen o inom tre veckor efter operationen får hon veta om vidare behandlingar. Men om Kylie Minogue klara cancer, klarar nog min mamma de också! Där me bastu. Ja går int med på nåt annat. Fast i värsta fall har jag en skallig mamma till sommaren.

onsdag 30 januari 2008

Together we can take this one day at a time.

Mamma åkte in på sjukhus idag. Hon ringde och lät groggig i telefon. Hon sa att hon hadde fått mycket bra smärt stillande medel. Jag sa att det märks på rösten. Det lät som om hon flina. Iallafall mår hon bättre där nu. Imoron väntar henne en bunt undersökningar. Pappa sitter på Cosmos o äter middag med tre amerikaner som tycker att allting e awesome o gorgeus. Men han får äta och dricka så mycket han vill på firmans bekostnad. Stackarn. Sist men inte mist sitter jag åter igen här och inte vid mitt skrivbord och läser. Men jag orkar intens vara arg på mig själv o stressa iväg. De e en till dag imoron. Då, my friends, blir de sista minuten panik med 200 sidor vårdvetenskap! Cant wait.

Mama.

It starts in my toes.

Jag vill ha Carls ögonfransar. Dom e perfekta. Långa o kol svarta. Han va så trött så han sov mycke längre än jag, vilket händer mycket sällan. Så jag låg o titta på honom. Låter ganska clichè (vet int hu de skrivs), men de e så skönt att han e här igen. Jag är mera än överlycklig.

måndag 28 januari 2008

Last one 4 2day.


Imoron!

Memory lane.

Jag sku villa ha gammeldans all over again. Nu står min klänning i garderoben och bara dammar. Orättvist!


Film snutten har inget ljud, men tänkte ändå lägga hit den då ja tror att ganska få har sätt den. Vi ser nog lite flegmatiska ut, jag trodde elevdansen såg bättre ut än det här, men jag får väll delvis skylla mig själv.

Let the music do the talking.



Jag vill på konsert i sommar igen. Aerosmith förra juli var kanske de bästa någongsin! Dessutom var det ganska kul att fira min o Carls ett års dag me att skutta omkring och vara hes hela resten av kvällen efter allt sjungande/skrikande. Någon som har överlopps pengar kan ju sponsra en konsert åt mig och ett par kompisar?

From yesterday.

Igår natt, då jag inte fick sömn och låg vaken till kl 4, funderade jag på vad följande blogg inlägg kunde handla om. Jag kom kanske på det bästa inlägget nånsin. Jag till och med funderade ut rubrik, ("piller helvetet" ) byggde upp texten mening för mening i huvudet, hur jag skulle börja och sluta. Klappat och klart och tydligen somnade jag mitt i allt. Idag skulle det bara vara att skriva ner allt ock publicera! Men i dags ljus verkar ämnet int alls lika intressant och alldeles för personligt. Eftersom jag inte vet vilka bekanta, vänner och familjemedlemmar som läser detta så måste jag väll lämna det inlägget till framtiden och se om jag vill ta en mera personligare inriktning senare. Framöver skall jag hålla mig till allmänt flimflum. I think Im good at that.

Idag har jag varit chokerande duktig.

  • 5km joggning ( och skickat mördande blickar åt personer som inte kan gå på rätt sida av gångvägen. Pet noga, Iknow. Suck. )
  • städat!
  • läst en del vårdvetenskap
  • skrivit cv
  • fixat världens godaste wok!

Nu väntar lite mera vårdvetenskapsläsande och morötter!

Tjilevipp!

torsdag 24 januari 2008

Come on, vogue.

Greta Garbo, and Monroe
Deitrich and DiMaggio
Marlon Brando, Jimmy Dean
On the cover of a magazine
Grace Kelly; Harlow, Jean
Picture of a beauty queen
Gene Kelly, Fred Astaire
Ginger Rogers, dance on air
They had style, they had grace
Rita Hayworth gave good face
Lauren, Katherine, Lana too
Bette Davis, we love you
Ladies with an attitude
Fellows that were in the mood
Don't just stand there, let's get to it
Strike a pose, there's nothing to it
Madonna- Vogue

Det här kommer ändå aldrig hända i verkligheten så tänkte ta min chans nu at http://www.magmypic.com/ Now everyone can be a supermodell! How nice.

Sweet!

Ja e ganska stolt över det jag har gått ner i vikt, men det skall fortsätta. därför hatar ja dessa dagar då man går omkring o e sugen på muffins eller paj eller nåt annat mycket smarrigt. Jag lät mig ha ett kex hos Lotta på kaffet idag, men nu vill ja ha mer! Stora lass tack! Eller ens en muffins, från Arnolds typ. Hur gott sku int de vara. Ja tänker int sätta foten ut i de dä vädre mer idag så ja får väll klara mig utan. Suck.

P.s. Ja tog ut min aggression ganska mycket på bloggen igår. Men joo, ja vet att farbror doktor också bara e en människa, men de e kanske lättast att rikta aggressionen på honom för mig.

onsdag 23 januari 2008

Läkaren är min aggression right now.

Jag e så trött på att mina föräldrar hela tiden skall hamna ut för någon sjukdom. O nej, jag menar nu inte feber eller influenssa (fast man kan dö i influenssa). Jag e trött på och prata me ambulansgubbar. O trött på dumma läkaren. Att dom int gör nåt utan bara skickar hem.

Alltså på nyårsnatten, åkte min mamma in på sjukhus för smärtor i magen. Läkaren konstaterade att det är divertikulit och gav en antibiotika kur och skickade hem henne. Efter två veckor, då hon hadde ringt till läkaren x antal gånger och klagat att kuren inte hjälpte, åkte hon tillbaka in för att kollas, men läkaren sa bara att "detta skulle vara ett bra exempel på universiteten som en typisk divertikulit!" Well fool, turns out, de e de int jackass!
Idag var hon på ultraljud o då säger samma läkare "Ohoppsan! Det är vissst nåt i din livmoder!". De sku ju vara bra de, men min mammas livmoder e ren borttagen för x antal år sen! Ingen inflammation e de iallafall. O så kunde han inte ta mera tester eller hålla henne inne eller nåt utan skickade henne hem och så bokade dom nästa tid tills månda. Jag e bara så arg. O irriterad. O ledsen. För att inte nämna pappa. Hans yrsel har inte ännu heller gått bort. Kanske han inte heller fick rätt diagnos från början.

Well, well. Så var det utsläppt. Jag kanske inte flyttar hemifrån på länge. As it looks now.

Sick & tired.

I natt drömde jag två mardrömmar. Först om hur jag var inlåst på lande med Carl och vi kunde inte gå ut, för att det sprang en massa björnar runt huset som ville mumsa upp oss. Om de int räckte så var de nån jävel som öppnade fönster och dörrar hela tiden. Så vaknade jag kl. 2 och bestämde mig att inte drömma nåt hemskt mera. Så somnade jag pånytt och drömde om att mamma och pappa tvingade mig att flytta in på ett ålderdomshem. Jag sku dock få bo i en egen lägenhet inne på ålderdomshemmet, men en gammal gumma låg i ett rum dock för hon ville dom inte ha in på ålderdomshemmet. Hon påpeka åt mig att hon som bott där före mig hadde alla dörrar låsta hela tiden. Sen plötslit jobba min farbrors fru på ålderdomshemmet som sköterska. O hon sa åt mig att "jaa, de här e ju int så farlit, de e mycket värre på demens avdelningen!". Så vakna jag igen kl 5.30 o bestämde mig för att inte sova mera. Men med det misslyckades jag dock.
Jag bara hatar mardrömmar. Pliiis let me sleep peacefully tonight!
Den täppta näsan hjälper inte direkt me att sova sött heller.

Synd.

tisdag 22 januari 2008

Keep on snowing, keep on snowing!

Snön vräker ner, tiddelipom
Alltmer ju mer, tiddelipom
Alltmer ju mer, tiddelipom
det snöar.
Och nästa vår, tiddelipom
om bra det går, tiddelipom
I mina tår, tiddelipom
Det töar.

Recap of my thoughts.

Just nu sitter jag i skolan och väntar på "lär dig tvätta händerna rätt"- föreläsning. De kommer säkert bli intressant med en massa ny information. Hur skall jag kunna ta in allt detta?! Kanske jag överlever. Well, anyway, sen skall ja åka långa vägen hem och läsa om vårdvetenskap som akademisk disciplin, how interesting is that!! Men efter den tenten på freda är period två officially over för min del. Jag väntar och längtar. Dessutom e jag stolt över mig själv att jag äntligen tagi mig i kragen och fått det mesta gjort till och med före deadlinen! Jeij me! Detta gör att nästa vecka behöver jag endast infinna mig på ett seminarie i 3h, resten ledigt, det vill säga jag kan mysa me Carl så mycket jag vill! Jag väntar och längtar på den 29.1.
Nu skall jag gå och starta krig mot mina händers mikrobflora! Stackrarna!

fredag 18 januari 2008

Ring of fire.

Igår hörde jag att dom kloka gubbarna för Helsingfors stad (?) har planerat att ordna dress code bussar för att förbättra luftkvaliteten och klimatet och u know the rest. I och för sig helt bra, men hur kommer dom göra de? Kommer det finnas en portsare till bussen som säger att du inte är för fancyt klädd och får inte åka med? Lycka till med det grabbar. Sen när ni har gjort det klär jag mig kanske i min gammeldans klänning och tar en buss tur bara för att känna tillhörighet till den högre klassen. Detta måste göra gott för klasskillnaderna. Lovelylovely.


Imoron gäller leffa med Christa. Vi skall se sååå efter längtade My blueberry nights! Cant wait! Norah Jones gör så härlig musik, lyssnar just nu på "Those sweet words", jag skall ta reda på om hon också kan uppträda. De sku va en ganska kul combo, för att inte nämna att ha Ravi Shankar som pappa. No affence daddy. Sist och slutligen skulle jag nog inte villa bo i Indien. För mycke människor, för mycke heliga kossor.
Nu skall jag sluta fumla och gå och kolla på Walk the line, dels för att Joaquin Phoenix ser mycket mumsig ut (eller du kan ju avgöra själv, men enligt mig iallafall) och dels för att jag ibland blir förvånad över hur mycket han liknar min Carl. Det måst vara därför jag tycker han är mumsig, annars brukar jag inte tycka att så många skådespelare är värda att nämna deras snygghet. Carl brukar dock föredra att likna Roger Federer. Wow, jag skriver om något annat än mina studier! Jag tror jag har ett liv after all. Nu fumlar jag igen. Sorry bout that!
Catch ya later!

torsdag 17 januari 2008

Dont waste your time.


Jag visste inte att finlandssvenska åldringar åker buss tillsammans till mattby kl. 11. Det såg ut som om de hadde värsta mötet i bussen. Diskussionen innehöll allt från söndags middagar, hörapparater, moderna glasögon och barnbarn. Det såg lustigt ut. The popular grannies e coola o åker buss tillsammans. Jag skall definitivt höra till dem en dag.

måndag 14 januari 2008

Fast facts.



Visste du att:
  • Under naglarna finns det lika många mikrober som invånare i Finland

  • Under ringar finns det lika många mikrober som det finns invånare i hela Europa

  • Vid inflammation av nagelband finns det lika mycket mikrober på det inflammerade stället som personer i hela världen

  • Handtvätt ta endast bort mindre än hälften av händernas mikrober, då desinfieringsmedel tar bort ca 95% av mikroberna

  • Vattkoppor heter på latin Varicella- zoster virus. (I just like the sound of that.)

  • Vanlig elumsionskräm är egentligen mycket bättre än t.ex L'Oreal Dermo- Exerpertise Revitalift Anti wrinkle. Vanlig baskräm håller inne den naturliga fukten i huden då extra fina krämer oftast inte är tillräckligt tjock.

  • Genom att använda en baskräm hindrar man ens händers baketerier att spridas under ca. 4 timmar

Förutom dessa fäcts är sjukhushygien kinda tråkit. Allt e så självklart. Jag hoppas på en femma i tenten!

Remember to wash your hands!

söndag 13 januari 2008

tisdag 8 januari 2008

302.

Idag hade vi PPED in school. Vi fick till och med använda defibrilator. De ha vari min jumppa idag. Ja menar, joo de va kul, men orka återuppliva en docka i 20min så får de vara enough som motion åt mig.

Jag har konstaterat att det är så mycket kuligare att se på House, Greys Anatomy och gamla IR jakson då man vet terminologin och såndän basic fakta! Som till exempel att man skall int defibrilera en patient vilkens hjärtkurva är ett rakt sträck, ni vet som dom brukar göra på tv. Man ger elstöt för att få hjärta och slå jämna slag, alltså gör man de då man har kammarflimmer och hjärtkurvan ser ut som värsta berg och dal banan! Stupid TV people! Now you know it too!

Bilden här ovan är då en defibrilator, ni vet nog!

Flååt jag är bara så entusiastisk och energisk att få fortsätta studera efter lovet. Jag klarar mig int länge på lov. Iallafall int jullov. Sommarlov är en helt annan sak.
Imorgon lovar jag att skriva om nåt annat än om mina studier. De har väll blivi lite för mycket av de goda på sista tiden. Eller så döper jag om denna blogg till En studerandes väg till sjuksköterska eller nåt annat lika dramatiskt. Vi får se vad jag hittar på.

måndag 7 januari 2008

Hairy business.


Kan någon snälla byta hår med mig. Jag erbjuder ett tjockt (bra på vintern, dåligt på sommaren), ljusbrunt (blont på sommaren, brunare på vintern) och naturlockigt hår(dåligt året om)! Jag vet, jag vet. Man vill alltid ha det man inte har. Men kom igen! Vem vill stå klockan elva och desperat föna håret så att det skulle på något sätt kunna tolkas som rakt?! Not me! Men de e det jag gör. Och jag är otroligt trött på det! På grund av tjockleken tar det från 45min till en timme. Tacka vet jag olika hårprodukter så det inte tar längre än det. Och så undrar folk ibland varför det står "Tvätta håret" i min kalender på vissa dagar. Jo, bara så jag vet att den kvällen är upptagen för att tvätta håret. Med detta hår kan man totalt glömma att tvätta håret på morgonen, eller kanske inte om man vill vakna 2 timmar tidigare. I choose to sleep. Hos frissan får man alltid höra "WOW! Du måst vara nöjd med dit tjocka naturlockiga hår!" oftast brukar ja tack och säga att de duger väll. Men innanför önskar jag att min frisör nångång kunde säga "Skall vi byta hår? På allvar, jag har en metod!". I o för sig skulle jag int villa ha min frissas hår heller. De påminner om Mattlidens ex kiosk försäljares, as in frizzy och rött, fast mitt uppe på hjässan så det står ut åt alla håll o kantter. Remember guys?
Men om det finns någon som vill byta ut sitt Eva Longoria typ av hår, just let me know!
Ah, skönt att få ut den aggressionen så att jag kan sova lungt med mitt ny tvättade hår. Detär väll bättre än inget hår alls.

Im gonna love my future job.


Jag har bestämt mig. Inge mer deppande om att jag inte e kompetent för det jag studerar. Så klart ja e! Om int finns det bara ett sätt att ta reda på det.
Älskar dessa dagar då man tycker att allt är möjligt!

fredag 4 januari 2008

Mina pengar växer inte på träd.

Idag har jag suttit på Nordeas kontor och försökt få nån som skulle kunna fixa ett nytt electron kort åt mig. Jag hade räknat ut att det tar högst 20 minuter att framföra mitt ärende. Jag räknade fel, det tog 5 minuter. Men jag hamande vänta en och en halv timme för att få någon som helst betjäning. Jag var passlit nöjd när jag kom ut därifrån.


Efter att ha kollat mitt kontto, som för tillfället har ett högre saldo än va det har haft på hela hösten och vintern, traska jag för att hitta nya undekläder på Stockmann, pga presentkort.
Jag kände mig rik ända tills kvinnan framför mig i kassa kön slängde upp sina köp på disken. 470€ på underkläder, i o för sig köpte hon troligen något även åt sin dotter(?). Men mina hela 16€ jag spenderade fick mig att känna mig billig igen.

Oh, tänk om man sku kunna gå omkring och slänga ut pengar på det där viset, som en promenixande Otto automat. I dream.